Maike Boerdam | Dan krijg ik tranen in mijn ogen

Maike Boerdam, bekend van vele musicals, zoals Miss Saigon, Mary Poppins en Sunset Boulevard, gaat in de nieuwe versie van Annie de rol van Grace Farrel spelen. Na de bekendmaking wie de rollen van Annie en de weesmeisjes gaan spelen spraken wij met haar over de musical en haar verwachtingen.

De musical Annie is al een aantal keren in Nederland uitgebracht, maar door de vernieuwingen in deze versie wordt het volgens Maike een prachtige show. “Het is een hele nieuwe cast en ik denk ook wel verfrissende keuzes. Het decor is nieuw. Deze wordt ook echt helemaal nieuw gemaakt. Ik heb dat vandaag nog speciaal nagevraagd bij de regisseur, maar dat is dus echt zo.” Ook het feit dat het een tourende productie is vindt Maike fijn. “Het leuke is dat we het land in gaan. We komen ook in de kleinere plaatsen. Dus je komt echt naar de mensen toe.” Maar doordat er nieuwe kinderen in deze productie zitten wordt het volgens haar al een totaal andere voorstellen. “In principe is dat al genoeg.”

Zoals bijna iedere Nederlander heeft ook Maike de film een aantal keren gekeken. “Ik heb zo graag naar die film gekeken, maar echt. Zeker het moment dat Annie die brug opklimt, op het einde. Je weet dat ze er niet afvalt, maar ik vond het elke keer doodeng. Zo’n klein, jong meisje en die speelt dat zo goed.” De musical daarentegen heeft ze nog nooit gezien. “Ik ben in principe wel blij dat ik ‘m nog niet als musical heb gezien, want dan ben ik gewoon nog helemaal open. Dan kan ik er echt mijn eigen draai aan geven.”

De rol die Maike gaat vertolken, Grace Farrel, is volgens Maike een mengelijk van Winifred (Mary Poppins) en Maria (Sound of music). “Grace is een jonge, sterke vrouw die door Warbucks wordt aangezien als de man in huis. Iemand die alles voor hem organiseert en die alles weet en doet. Stiekem vindt zij hem wel echt heel erg leuk, maar hij ziet haar gewoon als ‘one of the guys’. Grace heeft het naïeve, maar wel het sterke en het lieve van Winifred en het toch wel beetje baldadige van Maria.” Afgelopen week heeft de cast voor het eerst een scriptlezing gehad. “Tony , de regisseur en ik willen proberen om met die onuitgewerkte romance tussen Grace en Warbucks iets meer te doen. Dat het een beetje in de verf gezet wordt.”

Het werken met kinderen is voor Maike niet nieuw. In vele van haar voorgaande producties heeft zij mogen samenwerken met kinderen. “Die kinderen, nu ook, dan zit ik te kijken en dan krijg ik tranen in mijn ogen. Gelukkig zat Tony naast mij en die had gelukkig ook tranen in z’n ogen”. Ondanks dat het prachtig is om met die talentvolle kinderen te werken vertelt Maike dat het soms ook vermoeiend is. “Het repeteren is tegenwoordig beter en beter en beter. De kinderen kunnen de rol helemaal van voor naar achter en weer terug voordat ze met de cast mee komen repeteren. Dan doen ze het gewoon dat je denkt ‘wow, wat ongelooflijk knap’.” Ze geeft aan dat je tijdens de show heel scherp moet blijven. “Een kind kan zomaar ineens z’n tekst vergeten of een beetje moe zijn, omdat ze een proefwerk hebben gehad op school. Je moet heel erg bij het kind zijn en daarmee meegaan. Als actrice is dat zalig, als je maar gewoon er bij bent.”

Na een aantal producties in vaste theater gaat Maike nu weer het hele land door. “Het rondreizen wordt zwaar. Ik ben nu rond 12 uur ’s nachts thuis. Ik denk dat het straks een paar keer erger wordt.” Maar in deze tijden is ze blij dat ze werk heeft. ” En ik ga mij daar nu geen zorgen over maken. ‘We will cross that bridge when we het there.’ Ik ga het maar gewoon doen.”

De reden waarom iedereen naar de musical Annie moet komen kijken is voor Maike erg duidelijk: “omdat ik erin sta”, zegt ze lachend. Volgens Maike is het een fantastische, mooie, grappige, liefdevolle familiemusical, die je een leuke avond bezorgt. “Je kan kijken naar al die zoekprogramma’s op televisie, maar kijk maar gewoon wat voor ongelooflijk talent er op de bühne staat. We hebben net 36 talentvolle meiden gezien. En dat kan je gewoon live meemaken. Dat is de grootste reden om te komen kijken.”

Het origineel staat op PuurTheater.nl.

Dit bericht is geplaatst in PuurTheater met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *